Produženi vikend od 3 dana
Kada si mlad i pomalo lud i uz to imaš manjka slobodnog vremena, ništa nije teško. Pa tako ni „zaletjeti“ se na produženi vikend od 3 dana do Pariza. Iskreno, kad izračunam koliko je to sati, shvatim da je to zaista malo vremena za putovanje.
Ako mislite da smo se istinski odmorili, odgovor je logičan – naravno da nismo. No, cilj je bio pobjeći iz zone komfora i stvarnosti te uživati u trenutku, kako i kaže slavna sintaksa: joie de vivre (hrv. uživanje u životu). Toliko o uvodu, a slijede kratki isječci našeg putovanja, kao i korisni savjeti koji bi nama dobro došli da smo ih znali prije…
Unikatni suvenir Pariza
Prva pomisao je: privjesak Eiffelovog tornja koji doslovno „dilaju“ razni ilegalni trgovci u centru grada.
NE.
Riječ je o naslovnicama replika starinskih pariških novina s našim portretom ispod Eiffelovog tornja. A najzanimljivija stvar je da se slike ne naplaćuju, već se ostavlja bakšiš po želji i možemo potvrditi da gosti ostavljaju veće sume novca iz poštovanja i čuđenja prema ovom pomalo Laissez-Faire principu naplate usluge u turizmu. Genijalno.

Montmartre
Mi smo doživjeli Pariz kao predivan, znamenit, ali i opasan grad. No, ima jedna četvrt grada u kojoj vlada neka posebna vibra – Montmartre. Prije stotinjak godina su ovdje vladali stočari i poljoprivrednici, a sada je to jedna od udarnih turističkih četvrti francuske metropole. Pitoreskni brežuljak prepun bistroa, umjetničkih galerija i brasseria nad kojima dominira Bazilika Sacré-Cœur (hrv. Sv. Srca).
Nismo ulazili u Baziliku zbog gužve, ali smo jednostavno sjeli na stepenice i uživali u pogledu i predivnom koncertu lokalnog svirača koji je svjetskim ljubavnim hitovima (npr. what a wonderful world) doslovno spojio nebo sa zemljom. To je bio i najdraži dio našeg boravka u Parizu i pamtit ćemo te trenutke zauvijek.

Nemojte pokušati ići na Eiffelov toranj ujutro
Naša uobičajena praksa na putovanjima je rano buđenje jer su sve atrakcije u to doba rasterećene gužvi. I tako smo se mi uputili na jutarnje otvaranje Eiffelovog tornja – koje se pretvorilo u beskrajno čekanje više redova da bi na kraju stajali u mjestu i odustali. Naime, nismo razmišljali o cirkulaciji ljudi na tornju.
Ujutro su ljudi tek krenuli prema gore, ali se nisu vraćali nazad i jednostavno nije bilo protoka. Ispravili smo grešku i došli kasnije poslijepodne – isto smo dugo čekali, ali smo uspjeli, a bome se isplatilo (op.a. studentima je omogućen popust od 50% cijene karte). Pogodili smo period promjene dana u noć i paljenja ekscentrične pariške rasvjete koja pretvara Eiffelov toranj u predivan svjetionik pariškom glamuru.
Eiffel svijetli zlatnom bojom, a isključivo svaki puni sat, na opće oduševljenje turista emitira plave bliceve koji su postali zaštitno lice Grada svjetla.


Budite oprezni – Pariz može biti opasan grad
Iako nismo vidjeli prosvjede koji se pojavljuju na internetu i društvenim mrežama, treba napomenuti da smo svjedočili vrlo opasnim scenama u centru – čak i u turističkoj zoni.
Stopa kriminala u Parizu je visoka u usporedbi s ostalim europskim metropolama te su mnogi turisti meta džeparoša. Naravno, doživjeli smo i iznimnu ljubaznost i pristojnost Parižana (taksisti, domaćini, konobari i sl.) što nas je veoma ugodno iznenadilo.
Šećer na kraju: makaronsi, kroasani, sladoledi i ostale slastice
Ako ste čitali prethodne Vixopise, mogli ste zaključiti da smo, najblaže rečeno, veliki fanovi gastronomije. U Parizu smo jeli svakakva gastronomska čuda, a za istaknuti su dva mjesta koja su nas ostavila bez daha: Ladurée Pâtisserie i Glace Bachir.
Ladurée Pâtisserie je lanac slastičarni s naglaskom na ponudu makaronsa raznih okusa i svježih kolača pripremljenih i serviranih na najvišoj razini kvalitete.
Upravo ono što smo i tražili, a bome i platili haha… Glace Bahir je slastičarna na Montmartreu u kojoj se priprema originalni libanonski sladoled utopljen u mljevenu pistaciju. Čisti hedonizam u kornetu.

Toliko od nas za ovaj put. Tko zna gdje vas Vixopis vodi na iduće putovanje. To ni mi ne znamo (još), ali pratite nas na društvenim mrežama za više novosti.


Leave A Comment